Vers Voor Koos

mrgreencasino

Vers Voor Koos is een initiatief dat gestart is in de jaren ’50, maar dat we weer tot leven willen laten komen. Vers Voor Koos was een kleiner initiatief in het noorden van Groningen waar verzen en gedichten geschreven werden voor Koos, de oudste in de buurt die veel herinneringen had. Niet zozeer aan de oorlog, maar juist aan de goede tijd voor de oorlog. Toen duidelijk werd dat Koos niet lang meer te leven had, werd VersVoKo in het leven geroepen.

Aangezien het taalkundig niveau in Nederland steeds verder daalt en steeds minder mensen schrijven, laat staan lezen, hebben we de mogelijkheid aangegrepen om een eigen website op te zetten waar we meer willen gaan doen dan informatie geven. Wat we willen, of waar we op hopen, is dat meer mensen in de pen klimmen en gewoon weer creatief aan de slag gaan met taal. In gedichten, in verzen, in een novelle of een complete roman. Het gaat niet om de opbrengst of de mogelijke winst, het gaat om het proces van het schrijven.

 

Bezig zijn met taal

Er zijn tegenwoordig veel mensen die bezig zijn met taal op een dagelijkse basis, maar hier is niets creatiefs aan te vinden. Het zijn vaak studenten die alleen maar letten op het aantal woorden. Het aantal woorden waar een essay uit moet bestaan, of het aantal woorden dat een persoon online wil voor zijn website. Creatief schrijven nemen we geen tijd meer voor, zeker niet de mensen die het voor het geld doen. Dat is jammer, want op die manier komt er nooit meer iets moois langs.

Maar laten we eerlijk zijn. Het internet is niet de plek voor geweldige stukken tekst, voor verzen waar je over na moet denken. Het internet is voor het hapklare, voor het dertien in het dozijn. Wanneer je dat op deze website zoekt, dan bieden we onze verontschuldigingen aan. Op deze website word je aan het denken gezet.

 

Aansluiten bij VersVoKo

VersVoKo is weer tot leven gebracht. We willen proberen om volgend jaar minstens drie bijeenkomsten te organiseren in Groningen waarbij alle schrijvers voor mogen dragen uit eigen werk. Welke stijl je kiest, interesseert ons niet. Zolang het creatief is, aan het denken zet of bijzonder geestig is, vinden we het helemaal prima en heten we je van harte welkom. Op dit moment zijn we bezig met het opzetten van een officiële organisatie zodat we alles in goede banen kunnen leiden. Dat is nodig, want we hebben van veel mensen te horen gekregen dat zij interesse hebben en tegelijkertijd zijn er verschillende bedrijven geweest, en ook de gemeente, die geld willen geven om het initiatief meer draagvlak te geven.

Daarom zullen we onze contactgegevens ook onderaan de website zetten, of bovenaan als de bouwer van de website dat liever wil, zodat je altijd contact met ons op kunt nemen. Dat kan wanneer je mee wilt doen, mee wilt schrijven, mee wilt werken of een donatie wilt doen. Hoe dan ook, alle berichten zijn van harte welkom natuurlijk.